tirsdag 19. januar 2010

AVFØRINGEN AVSLØRER DEG !

Form og farge forteller mer enn du tror om kroppens tilstand.
Det finnes mange måter å sjekke helsetilstanden sin på.

De raskeste og mest direkte svarene finner du i toalettskålen.

Kan bli smertefullt
Avføringen er nemlig den beste og mest umiddelbare kvitteringen på at kroppen vår fungerer som den skal.

Og selv om vi helst ikke vil prate om det, er problemer med fordøyelse, tarmer og avføring alt annet en hyggelig når det oppstår.

Formes i tykktarmen
Det tar rundt 15 timer for maten å passere gjennom kroppen. Maten, som fordøyes i magesekken, går videre herfra til tynntarmen, hvor så mye næring som mulig tas opp. På dette tidspunktet er den fordøyde maten nærmest som en suppe.


Det er normalt å bæsje alt fra tre ganger i uka til tre ganger om dagen
Når maten når tykktarmen, er det meste av væsken sugd ut, men også i tykktarmen tas siste rest av næring opp innen maten, som nå er bæsj, forlater kroppen.

S-form er best
Ifølge Dr. Mehmet Oz, forfatter av boka "Du – bli ekspert på din egen kropp", skal den perfekte, sunne bæsj være lett å gjøre seg av med, være svakt S- eller bananformet, henge sammen og skli nærmest lydløst ned i skålen.

Lyder som harde plask tyder på for hard avføring, og sprutelyder er synonymt med løs mage.

I tillegg har den perfekte bæsjen lite lukt.

5 tips for bedre fordøyelse
1. Spis fiberrik mat

2. Drikk mye vann

3. Unngå sene måltider

4. Ikke overspis

5. Spis sakte og tygg nøye
Dette forteller avføringen deg:

Kuler
Enten avføringen kommer som små kuler eller som en pølse sammensatt av kuler, tyder dette på at fordøyelsen din er treg og at du har altfor lavt inntak av fiber og vann. Spis derfor ting som svisker, linfrø, frukt og villris og unngå lette karbohydrater og sukker.

Les også: Dehydrering

Monsterbæsj
Har du hatt forstoppelse, spist jerntilskudd eller mye fiber uten å drikke vann, kan dette oppstå. En slik bæsj er ikke bare svært ukomfortabelt å kvitte seg med; den kan dessuten føre til hemoroider og rifter i endetarmsåpningen som kan være svært smertefulle. Spis svisker, linfrø, frukt og få i deg mye vann, gjerne en halvliter før hvert måltid.

TARM I FARE: Tykktarmskreft er en av våre vanligste og alvorligste kreftformer. Hvert år blir 2000 nordmenn rammet av tykktarmskreft, mens 1000 rammes av endetarmskreft. © Foto: Crestock Bløt
Dette betyr at kroppen ikke suger opp væsken i avføringen og kan enten tyde at du spiser usunt eller, om det et regelmessig problem, at du har en matintoleranse mot for eksempel laktose. Et besøk hos lege bør raskt bekreftet eller avkreftet dette. Forsøk dessuten å øke fiberinntaket og spise næringsrik mat og se hvilken effekt det har.

Lang og tynn
Før eller senere får de flest øye på en slangelignende bæsj i skålen. Dette oppstår fordi passasjen som slipper avføringen ned i endetarmen spennes og produser en lang, tynn bæsj. Er dette vedvarende, derimot, kan det tyde på tykktarmskreft, hvor en svulst tar opp mer og mer plass og former avføringen slik.

Rester av mat
Visse mattyper inneholder fiber som kroppen mangler enzymer til å bryte ned. Dette fiberen finnes blant annet i det ytre skallet på maiskorn og er grunnen til at disse kommer ut som de gikk inn. Ufordøyd mat er generelt ikke noe problem med mindre det kommer i samband med vedvarende diaré og vekttap.

Diaré
Skyldes oftest virusinfeksjoner, matforgiftning eller bakterier. Mikroorganismer irriterer slimhinnen i tykk- og eller tynntarmen, og væskeinnholdet i avføringen blir abnormt stort. Det er derfor viktig å erstatte denne væsken ved å drikke mye. Oppsøk lege om du er ekstremt dehydrert, får blodig diaré eller den inneholder puss og gult slim.

Les også: Barn og diaré

Viktig med fiber
Fiber er essensielt for en god og sunn fordøyelse. Fiber gjør det lettere for maten å passere tykktarmen samt at det forebygger hemoroider og tykktarmsbetennelser. Når man spiser fiberrikmat, er det viktig å drikke mye vann.

Mat med mye fiber: svisker, limabønner bokhvetegryn, havregrøt, mandler, linser og soyabønner
Hvit
En hvit leirefarget avføring kan være et tegn på mangel på galle i avføringen, som i sin tur kan være et resultat av en stopp i gallepassasjen. Dette kan gi gulsott. Hvit avføring kan også være symptom på andre problemer så kontakt lege.

Grønn
Grønn mat som spinat kan sette farge. Det kan også tyde på en irritert tykktarm eller endret bakterieflora. Er avføringen grønn og løs samtidig som du har feber og magesmerter, bør du kontakte lege. Husk også at antibiotikakurer kan forstyrre balansen med tarmbakteriene, så drikk melkeprodukter med god bakteriekultur etter en slik kur.

Les også: Slik får du skikk på magen Svart
Spiser du jerntabletter eller mat med høyt jerninnhold kan dette farge avføringen svart. Til og med rødvin kan gi mørk, nesten svart avføring. Det kan også tyde på blødninger høyt opp i tarmsystemet, så kontakt lege om det er vedvarende.

Gul
Er avføringen gul, rennende, fet og ekstremt illeluktende skal du kontakte lege. Det kan tyde på problem med bukspyttkjertelen, galleblære eller leveren, som normalt skal hjelpe kroppen å fordøye fettet vi spiser.

Rød
Rødbeter og annen mat med mye farge kan være årsaken. Blod på avføringen eller på papiret når du tørker det kan også komme fra hemoroider eller en rift. Den mest fryktede årsaken til blod i avføringen er, derimot, tykktarmskreft. Er det regelmessig blod i avføringen, bør du kontakte lege.